joi, 12 martie 2009

"Mogulisme" isterice

Luni seara a avut loc o emisiune pe Realitatea TV (pe care din pacate am ratat-o) in care au intrat si Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu pentru a exprima anumite puncte de vedere. Ma rog, voi sari peste multe din cele spuse, voi lua in calcul doar un fragment de discutie:
- Tolontan: Avem un stat slab si moguli puternici
- Vantu: Intariti-va statul!

Multi au inceput sa spuna ca SOV s-a autoexclus din statul roman, ca se crede superior, ca una, ca alta. Acum, sa fiu cinstit, simpatii deosbite pentru personaje ca Vantu, Patriciu sau Voiculescu nu am. Si sunt convins ca metodele de a-si castiga banii care i-au propulsat in randul "mogulilor" (ca "oligarhi" s-a perimat) nu au fost intotdeauna dintre cele mai corecte, ba chiar dimpotriva. Dar asta nu ma impiedica sa consider normala (nu buna sau rea, normala) atitudinea unui Vantu, care considera ca statul nu este al lui. Ba chiar il considera si dusman.

E simplu, atunci cand statul, prin reprezentantul sau cel mai inalt te trateaza de fiecare data ca pe "dusmanul poporului" sau "inamicul public nr. 1", ce atitudine ar trebui sa adopti? Sa fi cuminte si respectuos? Sa intorci obrazul celalalt? Sau sa zici intariti-va, dom'le, statul asta al vostru, daca il vedeti ca e slab?

Recentul "razboi" declarat mogulilor de Traian Basescu la Radio Romania Actualitati este de fapt un razboi vechi si cu target clar. Basescu n-are nicio parghie (exceptand din cand in cand asmutirea procurorilor DNA) pentru a lupta "pe bune" cu aceste personaje. Este doar un razboi mediatic, pentru a fixa in mintea electoratului imaginea luptatorului contra coruptilor care si-au infipt ghearele in averile poporului. Pe baza acestui discurs (si nu numai), Basescu a castigat o popularitate uriasa. Dar, prin continua repetare a acestor idei cu precizia unui metronom, aceeasi popularitate se poate stinge datorita plictiselii. Nu poti repeta la nesfarsit timp de 4 ani acelasi lucru (cu variatiuni) si lumea sa te creada. Asa ca Traian Basescu ar trebui sa-si mai tempereze un pic isteriile "mogulistice" daca vrea sa-si salveze imaginea de cavaler pe cal alb in lupta contra coruptiei. Altminteri, va ramane doar un baron Munchausen al acestei lupte in ochii votantilor. Ceea ce, rational vorbind, prin prisma rezultatelor acestei lupte, si este.

Apropo de moguli, a mai auzit cineva de Ovidiu Tender? Domnul acela bine, prieten cu Ioan Talpes, care a falimentat o rafinarie si a disparut total din imagine. Conform Top Capital cica ar sta pe cam 600 mil. EUR. Asta o fi mogul "de bine"?

5 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Dar ce zici de mogulismele isterice ale celor de la A.P. care au facut-o de ras pe "Bobita" in lumea intreaga? :)))
Cum pot ei sa se ia de un copilas timid si speriat devenit, totusi, de anul asta...brusc, femeie?

Riddick spunea...

Salut, CRadule ! Am scos si eu blog cam in acelasi timp cu tine ! Deocamdata am pornit-o mai usurel ... :). Esti la mine in blogroll.

CRadu25 spunea...

@Lilick: Diferenta dintre A.P. si "Curentul" este cam aceeasi ca cea dintre E.B. si A.M.P. :)

CRadu25 spunea...

@Riddick: Merci. Bafta si tie!

Lilick Auftakt spunea...

Merci. :)