marți, 17 martie 2009

Congresul PNL, subiectul zilei

Toata lumea vorbeste in ultimul timp despre apropiatul congres PNL. Constituie subiectul zilei in presa scrisa (si online), pe bloguri si pe la televiziuni. De ce? Pana la urma, nu cred ca vreodata un congres al vreunui partid a suscitat atata interes.

Eu cred ca, de fapt, multa lume considera acest congres ca fiind momentul de rascruce al PNL. Adica ori se duce pe apa Sambetei, ori revine pe scena politica pe o pozitie clara - aceea de partid reprezentant al electoratului de dreapta. Oricum, dupa acest congres pozitia PNL se va clarifica.

De ce zic clarifica? Pentru ca timp de aproape 4 ani, PNL a avut o pozitie ambigua. Daca alianta oficiala cu un partid de pseudo-dreapta (sa nu uitam ca PD a "sarit" din pozitia de membru al Internationalei Socialiste la doctrina populara fara sa clipeasca) a fost acceptata usor, ca o pozitionare anti-PSD, colaborarea ulterioara si "absconsa" cu PSD a picat greu tuturor votantilor PNL. O clarificare eu cred ca este necesara. Nu poti ramane o vesnicie incremenit in proiectul "partidul-balama" cand este clar ca de aceasta "balama" s-au dispensat si tocul si usa.

Sustinerea mea (nu ca ar conta) se indreapta catre Crin Antonescu. Sunt sigur ca motivele sunt subiective dar, dupa parerea mea, Calin Popescu Tariceanu ar continua acest proiect mort al "partidului balama" care ar conduce PNL pana la urma in groapa de gunoi a politicii. Poate ca nu este Antonescu salvatorul partidului si omul care va face minuni. Poate ca Tariceanu a invatat ceva din luptele dure pe care le-a dus in timpul guvernarii. Dar in mod sigur perceptia publica a lui Calin Popescu Tariceanu este aceea a omului care a stat tot timpul cu fundul in doua luntri pentru a pastra guvernarea. Si este cazul ca PNL-ului sa i se schimbe aceasta eticheta de partid-anexa a cuiva. Guvernele Tariceanu 1, 2 sau 3 nu ar fi rezistat fara PD sau PSD. Nici relatia PNL=Patriciu nu face bine absolut deloc partidului.

E cazul ca PNL sa redevina ceea ce a fost, reprezentantul clasei de mijloc, oameni educati si cu mintea deschisa. Nu poate spera sa reziste sau sa creasca mizand in continuare pe voturile pensionarilor sau din zona rurala, votanti traditionali ai stangii si acum, de conjunctura, ai PNL. Ceva trebuie sa se schimbe in atitudine, mesaj si actiune.

PNL nu isi poate permite sa ramana intr-un 15-18% si sa spuna ca totul este OK. Asa ca ceva trebuie miscat. Si eu cred ca trebuie inceput de sus...

UPDATE:
Congresul s-a incheiat, echipa Antonescu-Orban a castigat pe toate fronturile. Acum astept sa vad si rezultatele acestei schimbari. Pe care continui sa o consider benefica.

14 comentarii:

Riddick spunea...

Daca vor avea castig de cauza la congres persoanele care s-au opus crearii Aliantei D.A., mare lucru nu vad sa se rezolve. din pacate, Crin Antonescu se numara printre ei...Si ce usurare am simtit in vara 2003 cand s-a creat D.A.. Dupa preluarea PD de la Petre Roman, era a doua veste buna, si nu ascund ca mai ales datorita componentei PNL am votat atunci cu D.A.

CRadu25 spunea...

@Riddick: Ce se intampla atunci nu are nicio legatura cu ce se intampla acum. Alianta D.A. a fost creata ca alternativa unica la PSD. Pana la final s-a dovedit a fi un esec, din cauza orgoliilor nemasurate si a jocurilor de culise. Nu pot spune ca la momentul respectiv Antonescu si Patriciu (si altii) au avut dreptate sa se opuna acestei aliante. Da, atunci au gresit, pentru ca, mergand fiecare de capul lui PD si PNL ar fi ajuns din nou in opozitie. Din pacate, evolutia urmatoare a aliantei a aratat ca au avut dreptate.

Daca Antonescu va fi ales presedinte PNL si va incepe promovarea unor politici de apropiere de PSD sau continuarea ideilor lui Patriciu, pentru mine se va dovedi o mare dezamagire. Dar eu sper ca omului i-a venit mintea la cap si ca nu intentioneaza sa duca de rapa un partid aflat deja pe o gheata tare subtire.

Anonim spunea...

Nu stiu ce sa zic ... adica stiu si uite-o:

Crin Antonescu va fi o deziluzie cum este Basescu care in 2004 anunta diverse si n-a facut nimic, Oprescu care nu face nimic, Stolojan care nu poate sa faca ceva ... eu sunt satul de `noii veniti` in politica (chipurile) si care sunt foarte vocali, iar cand e timpul sa faca si ceva tac si inghit!

CRadu25 spunea...

@Ionut: Eu n-as fi asa convins si n-as aduce ca exemplu pe Basescu. Este adevarat ca, concret, Basescu nu a facut nimic, dar a reusit sa "creasca" dpdv popularitate incredibil, doar pe vocal. Or, pentru a ajunge la parghiile puterii, intai trebuie sa devii vizibil si popular ca politician. Cred eu...

Garcia Muerte spunea...

In Romania inca se castiga alegeri pe baza de logoree. Crin are sansa de a fi sustinut de oameni care chiar cunosc administratie. El trebuie sa le ofere doar cadrul propice pentru ca acestia sa isi faca treaba. Aceasta este menirea unui lider politic adevarat.

Eu nu cred in politicianul-bivol,care sa lucreze de la ora 7 dimineata pana la ora 24 noaptea! Aceasta este o optica nelalocul ei.

Marius Mina spunea...

Crin Antonescu: Nu voi agrea nicio colaborare pe tema intrării la guvernare cu PDL şi PSD

Marius Mina spunea...

Crin Antonescu va castiga la mare diferennta alegerile de sambata si va intra in turul doi cu Basescu pe care-l va muta in casa din Mihaileanu .

CRadu25 spunea...

@Garcia Muerte: Agree!

@Marius Mina: Sa dea Dumnezeu sa se tina de vorba asta, ca de declaratii pompoase care se schimba dupa ce sacii sunt in caruta ne-am saturat cu totii.

Marius Mina spunea...

@CRadu 25, politica se joaca pe goluri, daca interesul o cere ....te mai faci si frate cu dracul pina treci lacul.Numai ca , trebuie mentinut un echilibru spre avantajul propriu.Eu am incredere in Antonescu.Va schimba total modul de joc si rezultatul se va vedea la alegerile urmatoare , inclusiv la prezidentiale.

Marius Mina spunea...

les jeux sont complétement faux

Basescu pe tobogan !

Marius Mina spunea...

Pe Antonescu o sa-l ajutam si noi , cei din afara.E batalia secolului pentru Romania, si trebuie cu orice pret si risc , castigata!

CRadu25 spunea...

@Marius, eu zic ca exagerezi un pic. Basescu nu e (inca, din pacate) pe tobogan, nici lupta dintre Antonescu si Tariceanu n-as numi-o "batalia secolului" (sau te referai la prezidentiale si n-am inteles eu corect?). Stii foarte bine ca suntem de aceeasi parere apropo de conducera PNL, Tariceanu, Olteanu etc. Dar trebuie sa fim si realisti in acelasi timp, luptele dure in interior nu ajuta PNL. Nu te supara, dar lupta ascutita intre tine si Roxana Iordache m-a deranjat. Indiferent de motive, un liberal n-ar trebui sa fie "taliban". Asa cred eu.

In rest, BAFTA lui Crin!!! :)

CRadu25 spunea...

@Marius: Si mai trebuie sa fim realisti odata. Indiferent cine va fi candidatul PNL la prezidentiale are de dus o lupta grea in care pleaca cu sansa a doua pentru a-l invinge pe Basescu.

Unknown spunea...

Si eu am observat ca online-ul a acordat o atentie sporita acestui Congres PNL, din motive lesne de inteles. Iata, Dan Andronic face live blogging pe blogul sau, de la Congres. http://www.danandronic.ro/