duminică, 5 aprilie 2009

Guvernul de dreapta-stanga - ordin de zi - "Omorati microintreprinderile"

Toate scandalurile mediatice din ultimul timp vor acoperi precum petardele pe stadion jocul mizer al echipei gazda, mizerabilul joc al guvernului de "larga aspiratie" PSD - PD-L, acela de a trece (fiscal vorbind) la "societatea socialista multilateral dezvoltata". Aveti mai jos un citat din articolul publicat de Hotnews (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5545984-proiect-ordonanta-urgenta-impozit-minim-obligatoriu-trimestrial-1-625-lei-pentru-microintreprinderi.htm).

Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor si firmelor din domeniile: tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing; activitati de investigatii si protectie; comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete; comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; hoteluri si alte facilitati de cazare; restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie; activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice; activitati juridice si de contabilitate; industria alimentara; fabricarea bauturilor; activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management; activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; activitati sportive, recreative si distractive; transporturi rutiere si alte activitati de servicii.De asemenea, firmele, in afara microintreprinderilor, la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligate la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual.

Pe scurt, pentru microintreprinderi (cel putin) care aveau impozitul clar definit la 3% din venit (adica din valoarea facturilor emise, fara a conta cheltuielile) se percepe un impozit minimal de 6.500 RON (~1.500 EUR la cursul actual) pe an. Nu conteaza daca firma a si produs acesti bani. Trebuie platiti statului. Punct, pentru ca asa vrea guvernul Boc-Pog(ea). Mai sunt si alte prevederi controversate prin ordonanta respectiva (textul complet al proiectului de ordonanta este atasat la articolul de pe hotnews.ro), dar mi se pare de-a dreptul genial cum guvernul Romaniei practic sufoca minimala economie "alba", materializata prin microintreprinderi, practic facandu-i pe detinatorii acestor microintreprinderi sa intre in ilegalitate si a se orienta catre munca "la negru".

Cititi mai ales cele peste 300 de comentarii. Cel putin jumatate din ele sunt sustinute cu argumente economice pertinente, nu politice.

Sa traiti bine, d-le Pogea!!!

Update: Si o excelenta explicatie pe intelesul oricui a acestui proiect si a lacunelor sale: http://economiapentrutoti.blogspot.com/2009/04/impozitul-forfetar-finala.html

3 comentarii:

Riddick spunea...

Revine lunar un impozit de cca 542 lei noi. Ce microfirme nu si l-ar permite ?

alex.dumitrascu spunea...

Semnati petitia impotriva acestei halucinatii a lui Pogea.
http://www.petitieonline.ro/petitie-p48923053.html

Se poate dicuta si pe www.guvernarea.ro

@Riddick

Cele care lucreaza cu profit zero datorita crizei dar platesc salarii fiindca nu vor sa-si piarda angajatii.
O solutie alternativa pe care i-o propun domnului Pogea este ca fiecare microintreprindere sa se asocieze in participatiune cu cate un institut de cercetari pomicole.

CRadu25 spunea...

@alex.dumitrascu - in cazul microintreprinderilor nu se ia in calcul profitul, ci venitul (impozitul este 3% din venit). Dar nu acesta e cazul.

@Riddick: Gandeste-te la un instalator care impreuna cu un prieten are o micro, pentru a putea fi legali cand mai fac o lucrare extra-serviciului obisnuit. Oamenii aia, daca emit anual facturi in valoare totala de 5000 de RON (ceea ce nu este total aberant) vor veni sau nu cu bani de acasa pentru impozit? In acest context normal ca respectivii vor spune - da-le dracului de facturi, ce, nu pot lua banul in mana si asta este? Si iata cum minunatul Pogea pierde o suma (infima, ce-i drept) de 150 RON in loc sa castige ceva... Simple like that.