miercuri, 24 iunie 2009

Adrian Nastase este neconstitutional?

De ce pun o astfel de intrebare stupida? Pai e simplu. Constitutia Romaniei, asa schioapa cum este ea, prevede limpede la art. 16 alin. 2: "Nimeni nu este mai presus de lege". O afirmatie mai simpla decat asta nu se poate. Nu exista interpretari. Si totusi Adrian Nastase se dovedeste ceva mai sus. El nu poate fi cercetat. Pentru ca asa a hotarat Camera Deputatilor, puterea legislativa substituita brusc justitiei. Dl. Cristian Teodorescu are astazi in Cotidianul un comentariu extrem de pertinent pe aceasta tema.

Poate nu m-as fi agitat foarte tare pe subiect. Nu e nici primul nici ultimul dintre politicieni (si nu numai) care evita justitia. Ma rog, problema lui, desi nu mi se pare normal. Nu ma mira nici faptul ca PSD a votat "bine" in aceasta problema. Deranjul meu vine de la faptul ca PNL a votat in tandem cu PSD aici. Si nu poate fi normala o astfel de actiune cand vrei sa te afisezi drept partidul incoruptibililor. Indiferent cat de curat te-ai declara, daca actiunile tale sunt in opozitie flagranta cu declaratiile degeaba te zbati pentru imagine.

UDMR macar a avut bunul simt sa se abtina. De ce au simtit nevoia liberalii sa se erijeze in avocatii lui Adrian Nastase? Daca ar fi fost pe vremea cand PNL era la guvernare, sustinut tacit de PSD as mai fi inteles (poate) ratiunile pragmatice (desi imorale) ale respectivului vot. Dar asa? Nu pot intelege si pace!

Pasul inapoi facut de PNL cu aceasta ocazie cu greu va putea fi remediat. Iar castigurile le evaluez aproape de zero. Sau sub zero. Ma simt un pic nasol sa ma declar liberal zilele astea. E ca si cum m-as bate cu pumnii in piept ca sunt roman in Italia. :(

Niciun comentariu: