joi, 24 septembrie 2009

Presedintele jucator si parlamentul unicameral

Excelenta lovitura de imagine a dat astazi presedintele Traian Basescu! Nu putea sa gaseasca un moment mai propice pentru lansarea unei astfel de bombe! Si anume un referendum cu doua intrebari simple, pe care sa le priceapa tot romanul:
1. Reducerea la un parlament unicameral
2. Reducerea numarului de parlamentari la maxim 300
.
Oricine va spune ca initiativa este excelenta, ca reduce cheltuielile publice samd. Pana aici, totul OK. Nu vreau sa discut avantajele si dezavantajele unui parlamant unicameral, este o discutie lunga. Cu reducerea numarului de parlamentari sunt 100% de acord, fara dubiu.

Altceva este ce vreau eu sa discut:
1. De ce se alege acest moment? Nu e nevoie de prea mult efort intelectual pentru a vedea ca prin acest referendum pe care presedintele il doreste cumulat cu alegerile prezidentiale se doreste de fapt atragerea la vot a celor scarbiti sau putin interesati de politica, dar care pot vedea in aceasta initiativa o reforma reala a vietii politice si (pe langa aprobarea initiativei) vor vota si pe initiatorul acesteia ca presedinte. Ma rog, este scuzabil, in politica lupti cu toate armele pe care le ai la dispozitie si Basescu a fost foarte bun (sau foarte bine sfatuit) cand sa se foloseasca de aceasta arma.

2. Constitutionalitatea acestui demers:
Ei bine, aici ne jucam cu Constitutia in mana. Si ce zice legea fundamentala, asa buna sau proasta cum este ea:
Art.61 alin. 2: Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat.
Deci punctul 1 din referendumul propus de presedinte este o revizuire a Constitutiei, corect? Pai si cum se face revizuirea Constitutiei? Sa vedem (initiativa de revizuire si aprobarea proiectului de revizuire):
Art. 150 alin. 1: Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Art. 151 alin. 1: Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.
Art. 151 alin. 3: Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Iata ca, in conformitate cu legea fundamentala, presedintele trebuia sa vina in parlament cu o propunere de revizuire a Constitutiei, cu suportul guvernului (ceea ce nu era tocmai greu de obtinut), acesta sa aprobe cu 2/3 din numarul de membri (ceea ce iarasi nu era greu de obtinut) si apoi sa convoace un referendum. Problema este ca nu prea avea timing-ul necesar pentru asta - adica sa cumuleze referendumul cu alegerile prezidentiale. Simple like that!
Dar am zis sa sap mai adanc, poate mi-a scapat mie ceva pe tema referendumului. Surpriza! Singurul articol explicit asupra referendumului este urmatorul:
Art. 90: Presedintele României, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
Sigur ca reformarea parlamentului poate fi considerata o problema de interes national dar eu nu am sesizat nicio consultare anterioara (macar una de bun simt, politicoasa) a parlamentului pe tema data. Stie altcineva despre aceasta consultare?

Concluzionand (din nou) o excelenta lovitura de imagine a presedintelui, pe care contracandidatii sai vad ca nu au fost capabili sa o anihileze corect. Au batut campii despre sugrumarea democratiei si disperarea presedintelui, fara sa se oboseasca sa consulte macar un minut Constitutia. Ca daca o faceau, demolau acest demers in doua vorbe trei cuvinte. Si nu trebuie sa fi expert in drept constitutional pentru asta...

10 comentarii:

atreides spunea...

Din pacate nu ai dreptate, referendumul asta nu incalca Constitutia, pentru simplul motiv ca basescu INCA nu propune modificarea Constitutiei pentru a avea parlament unicameral, ci doar intreaba poporul ce parere are despre parlamentul unicameral, iar efectul referendumului va fi acelasi ca si cum s-ar fi intrebat ''doriti ca Rapidul sa castige campionatul?'', adica zero. Referendumul asta e o pura diversiune, dar din pacate legal este.

CRadu25 spunea...

@atreides: Asa o fi, dar ofera ceva arme de atac la adresa lui Basescu:
1. Imoralitatea (ca sa nu zic ilegalitatea) de a nu consulta macar formal parlamentul - ca declaratia plictisitoare din parlament referitor la bilantul mandatului sau nu poate fi considerata consultare
2. Faptul ca acest referendum de fapt NU POATE avea rezultate directe, neffind organizat conform Constitutiei

Decat sa vii cu aberatii de genul aleia cu care a venit Antonescu de genul "Traian Basescu vrea o Mare Adunare Nationala" sau "Traian Basescu este disperat, nu mai are curaj sa se prezinte la alegerile prezidentiale decat ascuns in spatele unui demers demagogic si populist" veneai cu niste argumente pertinente si sustinute prin care sa demonstrezi ca toata aceasta poveste e doar un praf in ochi electoral.

Riddick spunea...

Mai întâi, mă bucur ca ai reluat postările. :)

Acum, la cestiune:
1. Este discutabil momentul, dar la fel de discutabilă este tactica unor politicieni care mizeaza pe absenteism din partea zonei active a societăţii. Prin media controlată, asta doresc (şi pe plan mondial,la fel).
2. Înţeleg că este de fapt un fel de sondaj de opinie, nu se propune concret, pe articole. Poate apare şi susţinere de la 1/4 din senatori/deputaţi, nu văd aici o piedica de netrecut.
2.1. Nu cred că T.B. crede (şi nimeni, de fapt), că ACEST parlament ar putea vreodată modifica Constituţia. Poate următorul, ales in doua tururi de scrutin ?

Evident, va cere consultare cu parlamentul.

Demersul nu apărea daca nu se autocompromitea Parlamentul, in timp (vot fără cvorum legal, vot cu mai multe cartele, 322, guvernare 20%...).

CRadu25 spunea...

@Riddick: Merci.

Si totusi, intrebarea ramane: Ti se pare un demers real sau o simpla fumigena electorala? Nu te cred atat de naiv sa zici ca poate fi realizabil intr-un viitor apropiat, indiferent de rezultatele referendumului. Si da, din pacate institutia parlamentului este sever compromisa, ceea ce o faceun serios agent electoral al lui Basescu. Too bad for us... :(

atreides spunea...

1) Pai va consulta parlamentul! N-ai auzit ca i-a informat pe presedintii celor doua camere? Din pacate, aici parlamentul are doar rol consultativ, si chiar daca parlamentul il trimite in $%W£^$%, el tot are voie sa faca referendumul.
2) Nu poti sa-l ataci aici, el va spune pur si simplu ca vrea sa stie parerea poporului, astfel incat, dupa ce va castiga un nou mandat (e clara manipularea, nu?), sa poate declansa procedura pentru modificarea Constitutiei. El poate argumenta necesitatea acestui referendum fara efecte foarte simplu, spunand ca uite dom'le, daca la referendum poporul spune NU, atunci el nu va mai declansa procedupa dupa ce castiga noul mandat.
Mie mi-e clar ca legal n-avem cum sa i-o tragem lui basescu. Ca e imoral ce face, este evident, dar degeaba...
In rest, sper ca nu iei in seama aberatiile lui Riddick, da?

Riddick spunea...

Este şi demers electoral, dar parcă-mi amintesc de obiectivele Alianţei DA, inclusiv in domeniul constituţional (na, c-am mai îmbătrâniiit, şiii nuuu mai poot...sa-mi amintesc exact).

Comisia de revizuire a Constituţiei care parca se creease, nu se mai aude de ea nimic.

CRadu25 spunea...

@atreides: Corect. Dar, te rog frumos, fara atacuri directe la cei care scriu pe aici, atata timp cat isi exprima civilizat opiniile, indiferent daca sunt opuse parerilor tale (noastre :)). Multumesc.

@Riddick: Comisia aia a prezentat si un raport, daca nu ma insel. Este ca si acest referendum, egal cu zero in efecte. Nici nu stiu unde l-as putea gasi daca as fi interesat, dar banuiesc ca pe presidency.ro. Anyhow, la aia cu obiectivele decedatei aliante DA chiar m-a umflat rasul. Nu de alta, dar defuncta alianta chiar avea niste obiective mult prea marete pentru a putea fi puse in practica...

Anonim spunea...

Cea mai eficienta solutie pentru promovarea blogurilor!
Daca pe Dvs nu va ajuta, cu siguranta pe cititorii dvs o sa ai intereseze!


Vrei trafic pentru site-ul tau?
Vrei sa fi citit si recunoscut in presa romaneasca?
Vrei sa iesi din anonimatul internetului?

ACRONIM.RO te promoveaza 100% si mai ales, gratuit!

http://www.acronim.ro

Anonim spunea...

Vrem Respect ! Manifest pentru România, pentru viitorul nostru şi-al copiilor noştri… :
http://sfinx777.wordpress.com/2009/10/18/manifest-pentru-romania-pentru-viitorul-nostru-si-al-copiilor-nostri-jos-basescu-jos-mafia-portocalie-nu-vrem-dictatura/

Dacă, ei, Băsescu şi pedelacheii sunt uniţi… UNIŢI PRIN TICĂLOŞII, să NE TREZIM, să ne implicăm, SĂ CEREM ŞI SĂ NE IMPUNEM PAŞNIC RESPECTUL, pentru că, NE-AM SĂTURAT !
TREBUIE SĂ RENUNŢĂM LA… RENUNŢARE ! TREBUIE ! E TIMPUL !!!
Sibilla

Demnitar Demagog spunea...

Pentru a ajunge presedintele Romaniei, m-am gandit sa le propun romanilor o linie aeriana directa, de la capatul autostrazii suspendate pana in Rai, ca sa nu mai fie nevoiti sa ia metroul , la care “Pe cuvântul meu de onoare c-o să sap în paralel cu el…şi-i spun metroul …… STOPescu”. STOP demagogiei

mai multe declaratii Bombastice pe demnitar.blogspot.com